Co věděly už naše babičky
Základem všech mastí jsou oleje a tuky – rostlinného a živočišného původu. Některé společnosti používají umělé základy, těm se ale tradiční firmy většinou vyhýbají.
K nejkvalitnějším masťovým základům patří čištěné vepřové sádlo (ideální je to, které je extrahované horkou parou). Už moje babička na něj nedala dopustit a dobře věděla proč. Snadno se vstřebává do kůže, výborně se díky němu projevují léčivé látky bylinek a svými vlastnostmi se podobá lidskému tuku.
Jak poznám kvalitní mast?
Stojíte nerozhodně před regálem plným mastí a nevíte, po jakém kelímku sáhnout? Nu, ani se nedivím, je jich v obchodech teď tolik... Masti se jmenují stejně, ale mohou mít odlišné složení. Vždy závisí na výrobci, jaké konkrétní byliny do masti použije – jestli jen jednu nebo kombinaci více bylinek, které se budou ve svých účincích vzájemně doplňovat a podporovat.
Ideálně proto sáhněte po mastech od výrobce, který má s jejich výrobou dlouholeté zkušenosti nebo využívá tradiční, osvědčené receptury (často děděné z generace na generaci). Výrobce kvalitních mastí do nich používá byliny, u nichž může garantovat kvalitu. A často taky nabízí široký výběr mastí, protože se v jejich výrobě vyzná.