Heřmánkův herbářByliny, bylinky a jejich použití v péči o tělo i ducha
Domovská stránka / Blog / Jak správně sušit bylinky

Jak správně sušit bylinky

Vydáno: 15. srpen 2016

Minule jsem psal o tom, jak správně sbírat bylinky. Dneska bych se chtěl pro změnu zaměřit na to, jak je správně sušit a uchovat, protože i to je stejně důležité, pokud chcete mít z léčivých rostlin užitek.

Mějte na paměti, že každá bylina je jedinečná a tak potřebuje individuální přístup i co se sušení týká.

Sušení bylin

Sušení bylin začíná hned po jejich nasbírání. Je to fáze, kdy se z rostliny odstraňuje obsažená voda. Doba sušení je závislá na tom, kolik vody potřebujeme z té které bylinky vyloučit.
Nejdříve nechte byliny venku, ideálně ve stínu, dokud nepovadnou. Pak máte dvě možnosti, jak můžete pokračovat – buď můžete sušit rostliny v troubě, nebo na nějakém vhodném suchém místě. Každému vyhovuje něco jiného, takže jaký způsob si nakonec vyberete, to nechám na vás. Oba způsoby jsou k bylinám šetrné, pokud dodržíte základní rady.


Sušení v troubě

Jestli jste se rozhodli sušit rostliny v troubě, pak doporučuji dát pozor na teplotu. Stonky, listy či květy (zkrátka nadzemní části rostlin) sušte do teploty 35 °C. U kořenů a oddenků bych doporučoval teplotu nanejvýše 60 °C.

Sušení na půdě

Pokud jste si vybrali druhý způsob, najděte doma suchý, stinný a vzdušný koutek, kde bude rostlinám dostatečně proudit vzduch. Taková půda je na sušení bylin jako dělaná.
Stébla a stonky zavěšte vzhůru nohama ve svazcích na šňůru nebo je rozložte na mřížky. Aby se byliny nezapařily, budete je muset každý den obracet.
Listy, květy a kořeny můžete sušit třeba na dně bedýnky. Bobule s klidem nechejte sušit v papírové krabici.

Několik mých postřehů

• Pokud jste si domů přinesli zablácené nebo jinak ušpiněné rostliny, opláchněte je před sušením vodou.
• Oddělte od sebe aromatické a nearomatické bylinky – nedoporučuji je sušit pospolu.
• Pokud sušíte kořeny, dobře je omyjte a nakrájejte na malé kousky (tak 1 až 2 cm). Větší kousky byste sušily zbytečně   dlouho.
• Kořeny, stonky a kůry sušíme většinou 15-20 dnů, listy obvykle 8-10 dnů, květy 3-4 dny.
• Byliny by vám při sušení určitě neměly zčernat.


Skladování bylin

Kromě sušení je stejně důležité, jak potom rostliny uskladníte. Pokud byste bylinky nesprávně skladovali a sušili, hrozí, že se v nich nahromadí mykotoxiny. Plísně, které se pak na sušených rostlinách vytvoří, obsahují nebezpečné látky a bylina by nakonec nemusela být k užitku, ba naopak by vám mohla uškodit.

Já mám dobré zkušenosti s uchováním rostlin v prodyšných sáčcích z tkaniny a rád uchovávám bylinky ve sklenicích. Byliny skladujte na suchém místě a dejte pozor, abyste je nevystavovali přímému sluníčku.

Správně sušené a skladované rostliny si většinou zachovají svoji přirozenou barvu a vůni. Vydrží vám rok, některé dokonce i dva. Přeji hodně radosti a užitku, až si z vlastnoručně nasbíraných a usušených bylin budete vařit třeba čaje.
Spoustu receptů najdete i přímo u mě v herbáři.

foto: František Heřmánek

Další příspěvky na blogu

Budu rád, pokud mi napíšete nebo pro vás bude můj web inspirací. Nekopírujte však, prosím, jakýkoliv obsah webu bez předchozího svolení. Pokud chcete použít nějaký text nebo obrázek, napište mi nejprve na frantisek@hermankuvherbar.cz.