Pro tři čtvrtiny z nás představuje zvýšená hladina cholesterolu celoroční zdravotní potíž. Dokážete uhodnout, kdy řeší lidé cholesterol nejvíce? Nu, po Vánocích. Během svátků si rádi dopřáváme a jak by ne, když na stole leží cukroví, chlebíčky a další pochoutky.
K běžným následkům po silvestrovských oslavách patří pálení žáhy, nadýmání, zácpa, průjem či právě vyšší hladina cholesterolu. Cholesterol je látka tukové povahy, kterou naše tělo potřebuje ke tvorbě hormonů a vitamínu D. Pomáhá zpracovávat tuky a představuje základní stavební jednotku nervů a mozkových buněk. Jenže když je ho moc, není to též dobře: cholesterol se ukládá do stěny cév, tím dochází k zúžení cévy a může dojít k horšímu prokrvení orgánů. A problém je na světě.
Jestli se se zvýšeným cholesterolem potýkáte i vy, zkuste si vzít na pomoc blahodárné bylinky:
• Ostropestřec mariánský je bylina, kterou musím jednoznačně uvést na prvním místě. V lidovém léčitelství se užívá jako silný antioxidant, slouží k detoxikaci a k léčbě jaterních onemocnění. Často užívám bylinu následujícím způsobem: rozmixuji ji a skladuji v lednici. Po dobu třech týdnů jezte každý den třetinu až polovinu lžičky a dobře zapijte vodou. Pokud nemáte ostropestřec po ruce, doporučuji kapky s obsahem této kouzelné bylinky.
• Pampeliška lékařská podporuje funkci ledvin, žlučníku i jater. Odvádí škodlivé látky z těla.
• Artyčok kardový – ten znáte asi jako zeleninu. Ale vězte, že je to taky zajímavá rostlina a čaj z něj podporuje tvorbu žluči a její vylučování.
• Smil písečný podporuje trávení a povzbuzuje činnost žlučníku a jater či pomáhá při potížích s trávením.
• Odvar z pýru plazivého pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevního cukru. Díky svým detoxikačním účinkům je hojně využíván při očistných kúrách.
• Svoji pozornost věnujte taktéž popenci břečťanovitému, mátě peprné, jmelí či oblíbené kopřivě dvoudomé.
Na závěr přidávám několik obecných rad, které vám mohou být jen ku prospěchu.
• Omezte tuky ve stravě – smažená jídla, sladkosti, tučné sýry i uzeniny.
• Přidejte do jídelníčku luštěniny, libové maso a ryby.
• Bílé pečivo vyměňte za celozrnné a vyhněte se kořenícím směsím.
• Během dne snězte 2 až 3 lžičky loupaných slunečnicových semínek a k večeři 1-2 jablka.
• Vyzkoušejte lecitin – zabraňuje ukládání tuků v játrech a pomáhá při léčbě jejich zánětů. Kromě toho snižuje toxický účinek alkoholu na játra.
• Posilte svoje játra pomocí ječných krup – teplé nebo ohřívané je jezte alespoň měsíc.
• I v případě potíží s cholesterolem platí, že je dobré přestat s kouřením a více se hýbat.