Pampeliška lékařská je skvělý antioxidant, čistí játra a léčí záněty střev a žlučníku.
Čaj z pampelišky lékařské se využívá především pro léčení střevních a žaludečních potíží jako jsou nemoci jater, záněty žlučníku a střev, žlučníkové a ledvinové kameny. Slouží také proti nechutenství.
Pampeliška je vynikající prostředek k odvádění škodlivých látek z těla. Podporuje činnost ledvin a čistí játra.
Pampeliška lékařská někdy také označovaná jako smetánka lékařská je 5 – 40 cm vysoká bylina. Hluboce kracovité listy pampelišky tvoří přízemní růžici. Květy jsou jazykovité a mají jasně žlutou barvu.
Drogou pampelišky lékařské je kořen, popřípadě nekvetoucí nať, ale setkáme se i s využitím celé rostliny.
Účinnými látkami pampelišky jsou hlavně sesquiterpenlaktonové hořčiny, flavonoidy, fenokarbonové kyseliny, kumariny, fytosteroly, minerální látky a inuliny.
Pampeliška se běžně vyskytuje jako vytrvalý plevel na zahrádkách, v parcích nebo na polích. Roste v celém mírném podnebném pásmu severní polokoule.
Ideální doba na sklizení pampelišky je ještě před rozkvětem tedy od března do května.
Budu rád, pokud mi napíšete nebo pro vás bude můj web inspirací. Nekopírujte však, prosím, jakýkoliv obsah webu bez předchozího svolení. Pokud chcete použít nějaký text nebo obrázek, napište mi nejprve na frantisek@hermankuvherbar.cz.