Ostropestřec mariánský se užívá jako silný antioxidant, k detoxikaci a k léčbě jaterních onemocnění.
Ostropestřec se nejčastěji používá při potížích s játry. Ostropestřec se podává při snížené funkci jater, při chronických otravách jater a při jaterních onemocnění, jako je například cirhóza ale i mononukleóza či žloutenka.
Plody ostropestřce se užívají k odbourávání volných radikálů a zbavování těla toxinů.
Ostropestřec mariánský je až 150 cm vysoká bylina. Listy ostropestřce jsou pilovité a často na sobě mají bílé skvrnky. Květy jsou trubkovité a mají červenofialovou barvu. Plody ostropestřce jsou 6 – 8 mm velké nažky porostlé chmýřím.
Drogou ostropestřce je nejčastěji plod.
Účinné látky obsažené v plodech ostropestřce jsou kyselina linolová, steroly, silymarin, hořčiny a biogenní aminy.
Ostropestřec mariánský pochází z jižní Evropy a jihovýchodní Asie. U nás zplaňuje na slunných místech u cest, na pastvinách a rumištích.
Plody ostropestřce se sbírají v srpnu a září.
Budu rád, pokud mi napíšete nebo pro vás bude můj web inspirací. Nekopírujte však, prosím, jakýkoliv obsah webu bez předchozího svolení. Pokud chcete použít nějaký text nebo obrázek, napište mi nejprve na frantisek@hermankuvherbar.cz.