Heřmánkův herbářByliny, bylinky a jejich použití v péči o tělo i ducha
Domovská stránka / Herbář léčivých bylin / Garcinie kambodžská

Garcinie kambodžská

(Garcinia cambogia)

Garcinie kambodžská je známá především díky účinkům, které se využívají při redukčních dietách. Dalším využitím je prevence nádorových onemocnění.

Účinky garcinie kambodžské

  • Pomáhá spalovat tuky
  • Snižuje hladinu cholesterolu
  • Protirakovinný

Použití

Garcinie kambodžská příznivě ovlivňuje metabolismus tuků a cukrů v těle. Zpomaluje tvorbu cholesterolu a mastných kyselin, podporuje spalování tuků a potlačuje pocit hladu.

Pravidelné užívání garnicie kambodžské snižuje pravděpodobnost vzniku nádorových onemocnění.

Popis

Garcinie kambodžská, nebo také tamarind malabarský, je vzpřímený strom vysoký 15 m. Listy garcinie jsou kožovité a mají vejčitě oválný tvar. Květy garcinie jsou poměrně drobné, čtyřčetné a mají bělavě žlutou barvu. Plody jsou žluté a vypadají jako malé tykvičky velikosti jablka.

Droga

Používanou částí garcinie jsou plody.

Účinné látky

Mezi účinné látky obsažené v garcinii kambodžské patří flavonoidy, kyselina hydroxycitronová a její deriváty, vápník, vitamín C a pektin.

Výskyt

Garcinie kambodžská se vyskytuje v jihovýchodní Asii.

Doba sběru

Plody garcinie kambodžské se sklízí mezi květnem a srpnem.

Plody garcinie kambodžské se sklízí mezi květnem a srpnem.

foto: © wikimedia

Budu rád, pokud mi napíšete nebo pro vás bude můj web inspirací. Nekopírujte však, prosím, jakýkoliv obsah webu bez předchozího svolení. Pokud chcete použít nějaký text nebo obrázek, napište mi nejprve na frantisek@hermankuvherbar.cz.