Nefermentované lísky čajovníku čínského neboli zelený čaj zpomaluje stárnutí organismu, působí preventivně proti rakovinovým onemocněním a posiluje imunitu.
Zelený čaj patří mezi nápoje považované za lék dopomáhající k dlouhověkosti. Zelený čaj díky antioxidačním účinkům zbavuje tělo volných radikálů a zabraňuje tak procesu stárnutí.
Pravidelné pití zeleného čaje preventivně působí rakovinovým onemocněním a zlepší vám celkovou obranyschopnost.
Čajovník čínský ve volné přírodě roste jako keř nebo stromek vysoký až 15 m. Pěstovaný čajovník se ale udržuje ve výšce kolem 1 m. Listy jsou vejčitě kopinaté, střídavé a mají kožovitý povrch. Bílé až světle růžové květy rostou v úžlabích listů po jednom nebo po třech. Plodem čajovníku čínského je trojpouzdrá tobolka.
Zelený čaj se vyrábí z nefermentovaných lístků čajovníku čínského.
Mezi účinné látky obsažené v čajových lístcích patří polyfenoly, třísloviny, kofein, theanin, vitamíny B1, B2, C a E a minerální látky jako jsou mangan, draslík a vápník.
Čajovník čínský je stará kulturní rostlina z oblasti jihovýchodní Asie. Dnes se čajovník pěstuje v subtropickém a tropickém pásmu.
Sklizeň čajovníkových lístku probíhá většinou třikrát ročně v závislosti na lokalitě.
Budu rád, pokud mi napíšete nebo pro vás bude můj web inspirací. Nekopírujte však, prosím, jakýkoliv obsah webu bez předchozího svolení. Pokud chcete použít nějaký text nebo obrázek, napište mi nejprve na frantisek@hermankuvherbar.cz.